A A A

Vad är heteronormen?

Heteronormen är en norm som genomsyrar allas våra liv, oavsett vem en blir kär i eller vem en känner sig som.

 

Men vad är då en norm?

En norm kan beskrivas som en osynlig regel som finns runt oss alla och som vi inte kan se eller kanske inte alltid tänker på, men som alltid finns med i våra liv och påverkar vad vi gör och hur vi tänker, pratar och vem vi träffar. En del normer kan vara bra på så sätt att de gör att vi kan umgås med andra på ett bra och schysst sätt. Till exempel att vi inte spottar andra personer som vi möter på gatan i ansiktet. Men en del normer är dåliga och gör att vissa människor inte kan göra samma saker som andra, att människor inte får samma rättigheter, ses som lika mycket värda eller kanske inte ens får synas.

 

En sådan norm är heteronormen. Heteronormen säger oss alla att det rätta sättet att leva är när vi är antingen tjejer eller killar, att vi är det på ”rätt sätt” och att tjejer blir kära i killar och tvärtom. En person som uppfyller heteronormen kan göra många saker som personer som inte känner sig hemma i eller som bryter mot heteronormen kan, t.ex. att de kan hålla varandra i handen eller kyssa varandra utan att någon runt om reagerar. En person som exempelvis är tjej och blir kär i en annan tjej kommer att möta andra reaktioner då folk kanske kommer titta eller reagera på att två tjejer öppet visar att de är kära i eller tända på varandra. Dessutom är heteronormen dålig på fler sätt, inte bara när det gäller personer som inte är heterosexuella, utan även att den osynliggör att personer kan uppleva sig ha en annan könsidentitet än den som ens lärare eller föräldrar tänker, att personer kan vilja vara eller agera på ett sätt som inte ses som ”kvinnligt” eller ”manligt” enligt normen och/eller att personer kan känna sig som annat än just tjej eller kille – kanske båda och eller inget av det.

 

Men även personer som är heterosexuella och/eller cis-personer begränsas av heteronormen, då heteronormen säger att vi alla ska vara tjejer och killar på ”rätt” sätt och att vi ska bli ihop på ”rätt” sätt. T.ex. förutsätts att vuxna kvinnor vill ha barn eller att tjejer ska raka benen. En tjej eller kvinna som då bryter mot denna förväntan av hur en tjej ”ska” vara, bryter då också mot den förväntade normen av “kvinnlighet”. Helt enkelt – heteronormen påverkar och begränsar oss alla!

 

Denna diskriminering tycker vi på Liquid är fel. Vi anser att bara du har rätt att bestämma vem du är och vem du blir kär i och/eller kåt på – men såklart att det alltid ska vara baserat på ömsesidighet, dvs. att alla inblandade tycker det känns bra och vill vara med. Att inte få vara sig själv på samma sätt som andra tycker vi är orättvist och vi vill förändra detta. Här på Liquid har du som besökare rätt att få vara dig själv!

 

Varmt välkommen!

 

PS. En del av orden i texten kanske var lite svåra eller ord som du inte känner igen? Du kan läsa mer om olika begrepp i vår ordlista. DS.