A A A

Liquid 7 december

Hej kära Liquid-besökare!

 

Tyvärr så fick vi ju ha stängt på Liquid i förra veckan på grund av sjukdom hos personalen, men nu den 7 december har vi öppet igen! Då blir det kortfilmvisning av filmen “Nasser“. Det är en holländsk film med engelsk text. Om filmen: “Nasser is about a 13-year old Dutch girl from Moroccan descent named Nassira. Nassira’s friends call her Nasser because she feels different than other girls. Nassira acts like a boy and she dislikes girl stuff. When Nassira has her first period, her mother thinks it is time to behave like a young woman but does Nassira feel the same way?”

 

header1

Syntolkning: Bild från filmen “Nasser”. En ung person som sätter på sig en keps och tittar på sig själv i en spegel. Sju olika små, ganska otydliga, filmutmärkelser om nomineringar och vinster filmen fått.

 

Vi kommer också att ha transgrupp från kl.18.30. Till transgruppen är du välkommen om du identifierar dig som transperson eller kanske har funderingar kring din könsidentitet. De ledare du möter här har båda egen transerfarenhet. ⚧

 

Tyvärr så har vi stängt igen den 14 december, men sen slår vi på stort med feztligheter den 21 december med QUEER PROM! Vi har öppet som vanligt (kl.14-20), samling som vanligt (kl.16.30), men har gemensam middag efter samlingen runt kl.17. Sen blir det dans och fest och kanske lek! För att delta under middagen behöver en anmäla sig så att vi vet hur mycket mat vi ska laga. Detta gör ni till oss på Liquid eller genom att maila oss på info(a)liquid-linkoping.se senast den 19 december. Hoppas på att se er där då!!

 

Liquids Queer Prom - affisch

Syntolkning: Affisch. Beige bakgrund med två ljuskastare på som sprider ett regnbågsfärgat ljus. Text: “Queer Prom. Liquids Queer Prom! Torsdagen den 21 december kl.14-20. Anmäla dig senast 19 december hos oss på Liquid eller maial info@liquid-linkoping.se! Liquid är en mötesplats i Linköping för hbtq+-personer 12-19 år. Kolla in vår hemsida www.liquid-linkoping.se för mer info!” Tre pratbubblor med text: “Dans”, “Middag kl.17” och “Ta gärna med kläder att låna ut för kvällen!”. Olika loggor längst ner; Liquid, Arbis, HBT-certifiering, Ungdomsarenor i Linköping och Linköpings kommun.

 

Ta hand om er!

Liquid stängt 30 november!

Hej på er!

 

Hoppas ni har en bra vecka i höstmörkret!

 

Förra veckan uppmärksammade vi Transgender Day of Rememberence genom att berätta om dagen och hålla en tyst minut.

 

Vi lekte också lekar- kurragömma (som verkar vara en favorit på Liquid) och kvällen avslutades med Maffia! Det var riktigt roligt (förutom att Alex skrämde slag på Emma under kurragömman).

 

Tyvärr måste Liquid hålla stängt  denna vecka, eftersom flera i personalen är sjuka. Vi hoppas alla kryar på sig så att vi ses nästa vecka i alla fall!

 

stängt

 

Stor kram!

Liquid på torsdag 23/11

Hejsan!

 

Om en månad är det QUEER PROM på Liquid!! Då blir det middag och olika feztligheter, så boka in den 21 december redan nu! Mer info kommer!

 

Förra veckan fick vi besök av kuratorn Lisa som vi prata med om psykisk hälsa. Det blev en hel del samtal där vi delade saker och lärde av varandra. Om du vill få lite mer information om vad det kan innebära att må dåligt och var en kan få stöd så kolla in Ungdomsmottagningens sida om det här.

 

rainbow umbrella in mass of black umbrellas

Syntolkning: Ett hav av svarta paraplyer under en mörk åskhimmel. En hand håller upp ett färgglatt/regnbågsfärgat paraply ovanför de svarta paraplyerna.

 

På Liquid den 23 november blir det lekar igen! Vi tänkte att vi kan ta de cis- och heteronormativa lekarna som vi tvingades leka när vi var små (och även nu?) och gör om dem så att de passar oss. Sen börjar vi bli riktigt bra på detta med kurragömma i huset också, men finns där kanske fler superbra gömställen att hitta? Tänker mig att det kan se ut lite så här:

 

Hide-And-Seek-Meme

Syntolkning: Text: “I was playing hide and seek with my two year old neice. I found her like this.” Bild på ett litet barn som har en papperspåse över huvudet.

 

1233c2f3fcbb79f7a61ec602dc20816be6fdc8550a150d5a78c1fddd4d6e0b45

Syntolkning: Text: “Hide and seek level. Like a boss.” En vit lurvig hund som ligger på en vit lurvig matta.

 

dg7vh

Syntolkning: Text: “When you play hide and seek a little too competitively.” Skådespelaren Jack Nicholson som ganska så creepy tittar ut från ett hål i en vägg med öppen mun som visar alla tänder. (Från filmen “The Shining”.)

 

Vi kommer också att uppmärksamma Transgender Day of Remembrance (länk till Wikipedia) som var måndagen den 20 november. Det är en dag till för att minnas de personer som har blivit mördade i världen under året på grund av transfobi. Vi kommer att prata om dagen och hålla en tyst minut. Det är självklart frivilligt att delta i detta. För mer information (på engelska) om dagen och för en lista på de mördade vars namn som en har kunnat få tillgång till, kolla in här.

 

November-20-2016-Transgender-Day-of-Remembrance-Trans-Week-Transgender-Universe

Syntolkning: Bild på två händer som håller i ett tänt blockljus med en transsymbol på.

 

Längtar efter er!! Kom så ses vi!

Liquid 16/11

Hej alla fina!

 

Förra veckan fick vi besök av Novahuset som vi pratade om nätdejting med. Vi pratade om saker som är bra att veta, saker en ska tänka på, hur det kan funka, var en kan hitta folk online etc. Här är några av de tipsen vi kom på tillsammans:

 

 • Ska ni ses IRL, ha med någon på första träffen och träffas på en offentlig plats.
 • Utge dig inte för att vara någon annan än den du är. Självklart kan du vara anonym, men det kan vara bra att t.ex. inte säga att du är äldre än vad du är.
 • Alla är inte den de utger sig för att vara.
 • Tänk på vilken information och vilka bilder du delar som blir tillgänglig för alla och som kan sparas av andra.
 • Ha kul!

 

Tips på appar/sidor där en kan nätdejta blev dessa:

 • Yellow (har bara könen man och kvinna att välja mellan)
 • Tinder (har bara könen man och kvinna att välja mellan)
 • Her (för tjejer)
 • Him (för killar)
 • Grindr (för killar)
 • Qruiser

 

Nästa gång på Liquid får vi besök av Lisa Eriksson som är kurator. Lisa har också varit volontär på Liquid förut, så vissa av er har kanske träffat henne förut. Lisa kommer att prata med oss om psykisk hälsa och vad en kan göra för att må bättre. Vi kommer att kunna skriva frågor på lappar innan som Lisa hjälper oss att svara på.

 

Kom in i värmen och höstmys med oss på torsdag!!

Liquid 9 november!

Hejhej!

 

Förra veckan blev det kortfilmsvisning! Vi såg ett videokonstverk av Conny Karlsson Lundgren som heter “Y’all better quiet down!” som bygger på ett tal av transaktivisten Sylvia Rivera som hon höll 1973. En förkortad version av videokonstverket kan du se här och talet kan du se på Youtube här. Sen blev det en animerad kortfilm som heter “In a heart beat” och den brasilianska kortfilmen “I don’t want to go back alone”. Efter det hade vi transgrupp där vi som identifierar oss som trans eller har tankar och funderingar om vår könsidentitet träffas. Nästa gång vi har transgrupp blir torsdagen den 7 december.

 

conny_yall-better-quiet-down_01_440x0

Bild från videokonstverket “Y’all better quiet down!” av Conny Karlsson Lundgren.

Syntolkning: Sex personer klädda i svart står och sitter utspridda i ett stort rum vända mot kameran. Stora fönster och en stor dörr bakom dem i rummet.

 

hqdefault

Bild på Sylvia Rivera under hennes tal 1973.

Syntolkning: Sylvia Rivera håller i en mikrofon.

 

 

I_Don't_Want_to_Go_Back_Alone

Posterbild av filmen “I don’t want to go back alone” (engelsk översättning).

Syntolkning: Närbild på två personers överkroppar. Personerna är klädda i grå t-shirts med en uggla på. Den ena håller den andra runt dens överarm.

 

in-a-heartbeat-trailer

Posterbild av filmen “In a heart beat”.

Syntolkning: Två animerade unga personer som håller hand med ett hjärta med ögon och mun mellan dem. Den ena personen ser rädd/orolig ut. En skolbyggnad i bakgrunden.

 

På Liquid torsdagen den 9 november som kommer vi att få besök av Novahuset som bland annat kommer att prata med oss om nätdejting; hur det kan gå till och vad en bör tänka på. Vi fixar en frågelåda (skriva frågor anonymt på lappar) innan de kommer! Vi kommer också att uppmärksamma Intersex Day of Solidarity (som egentligen är den 8/11).

 

Ta hand om er och hoppas att vi ses snart på Liquid!

Liquid den 2/11

Hej fina ni!

 

Förra veckan fick vi besök av Assaad som är med i fotoprojektet “Just me and Allah” som fokuserar på queera muslimer i en massa olika länder. Till bilderna finns intervjuer med de som porträtteras och Assaad berättade om sitt deltagande i projektet. Han delade saker om att som queer muslim hamna lite emellan grupperna hbtq+-personer och muslimer, att inte riktigt känna sig helt hemma i någon. En grej som hade betytt mycket för honom var att hitta forum med andra queera muslimer. Han tipsade bl.a. om Instagram-kontot @blattepride som är en separatistisk plattform av och för hbtq-personer som rasifieras. Han hade hittat många också genom att googla sig till folk med olika bloggar och annat och helt enkelt kontakta de han ville få kontakt med.

 

Nästa gång kommer vi att se på olika kortfilmer och så är det dags för vår transgrupp igen! Till transgruppen är du välkommen om du identifierar dig som transperson eller kanske har funderingar kring din könsidentitet. De ledare du möter här har båda egen transerfarenhet. ⚧

 

Förra veckan, den 26/10, var det Intersex Awareness Day – en dag till för att uppmärksamma personer som är intersex och frågor som rör våra mänskliga rättigheter. dagen har uppmärksammats sedan 2003. Begreppet intersex/intersexualism betyder: “Ett antal olika tillstånd och diagnoser samlas under detta begrepp. Kortfattat en person med ett medfött tillstånd i vilket könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. ”Inter” betyder ”mellan” på latin och ”sexus” betyder ”kön”. Intersexuell betyder således ”mellan könen”. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat. Intersex säger inte någonting om en persons sexuella läggning. En person som inte är intersex kallas för dyadisk.” (Källa: RFSL:s begreppsordlista.)

 

1200px-Intersex_flag_svg

Syntolkning: Intersex-flaggan. Gul bakgrund med en lila cirkel i mitten.

 

Veckans tips:

Ett musiktips är det libanesiska bandet Mashrou’ Leila.  Genom sin musik kämpar de bl.a. för hbtq-personers och kvinnors rättigheter. Sångaren Hamed Sinno (näst längst till höger på bilden nedan) identifierar sig som queer och tycker att bilden i västerländska medier av situationen för hbtq-personer i Mellanöstern är oerhört förenklad. I en intervju med SVT i somras sa han: “– Jag tycker inte att Mellanöstern är så konservativt som folk tror. Mellanöstern har felrepresenterats av medier när det gäller det. Jag tycker inte att området på något sätt är mer konservativt än, låt oss säga, bibelbältet i USA. Och speciellt efter de senaste åren borde vi vara lite försiktigare med att döma Mellanöstern med tanke på att vi har sett hur Europa och USA, som alltid setts som förkämpar för liberalism och mångfald, bli mer konservativt, säger han.” Mer av den intervjun kan du läsa här.

 

Mashrou Leila

Syntolkning: De fem medlemmarna i Mashrou’ Leila på rad bredvid varandra.

 

Hoppas vi ses snart!

Liquid den 16 oktober

Hej!

 

I torsdags hade vi besök av Transammans Linköping, ett förbund för transpersoner och närstående som har en lokalgrupp här i Linköping. I Linköping idag har de samtalsgrupper för närstående (kan vara syskon, vänner, vårdnadshavare, föräldrar och andra i ens närhet, typ personal i skolan, sjukvården och så) och hjälper gärna till att starta en grupp för transpersoner om det är någon som vill fixa med det. Så har du någon närstående som du tänker borde prata med någon lite i samma situation så tipsa om dem!

 

Nästa gång får vi besök av Assaad som är med i fotoprojektet “Just me and Allah” som fokuserar på queera muslimer. Till bilderna finns intervjuer med de som porträtteras. Assaad kommer att berätta om sitt deltagande i projektet.

 

tumblr_ofz2ntpIKW1tbgru6o1_1280

Foto: Samra Habib (Bild tagen från fotoprojektet “Just me and Allah”.)

Syntolkning: Porträtt av Assaad i svart keps, svarta glasögon och en brun skinnjacka.

 

Veckans tips är detta!

22382516_1848873412109474_3435380708163965786_o

 

Ta hand om er! Och ses snart hoppas vi!

Liquid 19/10

Hejhej!

 

Asså tiden går! Nu har halva terminen gått och snart får vi planera Queer Prom mot slutet av året som vi förra året bestämde ska bli en tradition. (Feztligt!) Fast tills dess är det en massa torsdagar och Liquid-tillfällen kvar och massa kul saker att göra och viktiga saker att prata om. Förra veckan hade vi t.ex. en referensgrupp tillsammans där vi pratade om vad vi egentligen gör på Liquid och varför (typ våra samlingar, infon en får när en kommer som ny besökare, vad som gäller på Liquid etc.) och där ni gav oss en massa bra synpunkter på vad som funkar bra och vad som kan förbättras. Stort tack för allt ni sa och för att ni vill skapa ett så bra Liquid som möjligt tillsammans med oss! Liquid är vad vi tillsammans gör det till! <3 Ett spontanförslag på aktivitet som kom upp under samtalet var kurragömma, så det blev en favorit i repris under kvällen. (Har vi hittat alla bästa gömställen i huset än eller kan vi kanske leta lite mer..?)

 

Nu på torsdag (19/10) får vi besök av Transammans Linköping – förbundet för transpersoner och närstående. I begreppet närstående inkluderar de “människor som finns i vardagen även utanför transpersoners närmaste familj och vänner. Som exempelvis vården, skolan och arbetslivet.”  Kort om förbundets bakgrund från deras hemsida: “Vi startade som ett projekt för transpersoner och närstående av RFSU Västerås och RFSL Ungdom Västerås (numera RFSL Ungdom Västmanland) under hösten 2013. Vi riktade oss först bara till Västerås med omnejd. Sedan dess har vi växt snabbt och vårt arbete har spridit sig över Sverige. Den 3:e september 2015 hade vi konstituerande årsmöte och Transammans blev ett nationellt förbund.” Sedan ett år tillbaka finns en lokalförening i Linköping och två personer kommer och besöker oss, närmare bestämt Stina och Elaine. De kommer att berätta om vad de gör, så kom och lyssna och ställ frågor som du kanske har! Kolla in de på Instagram också om du vill.

 

23292964-VPMeA

Syntolkning: Transammans logga. Text i lila: “Transammans”. Efter texten är en transsymbol i lila med ett hjärta i mitten. Text i svart under: “- förbundet för transpersoner och närstående”.

 

Kom! Det blir kul!

Torsdagen den 12 oktober

Hej!

 

Sminkning i massor och fina samtal i transgruppen blev det på Liquid i förra veckan! Tack för det! Nu på torsdag kommer vi att ha en referensgrupp tillsammans. En referensgrupp är typ en grupp som ger råd, stöd, kunskap och bidrar med sina tankar, funderingar och åsikter om saker. Vi kommer att prata om Liquid, vad det är vi gör på Liquid, hur och varför. Vi vill höra vad det är ni tycker är bra, vad vi skulle kunna förändra, nya saker vi kan testa etc. för att vi tillsammans ska kunna skapa världens bästa Liquid! Det är ingen sluten grupp, utan alla som kommer får vara med, ny som gammal besökare!

 

maxresdefault

Syntolkning: Bild på olika djur (höna, kanin, häst, får, gris m.fl.) på en blå bakgrund. Ska symbolisera vår referensgrupp imorgon.

 

Längtar efter er!

Förra veckans parad och terminens första transgrupp

 

Hej på er!

 

Nu är Regnbågsveckan över för det här året och vilken fin vecka det var! Liquid deltog på invigningen av bibliotekets nya regnbågshylla, och på torsdagens Liquid tillverkade ni en fantastiskt fin banderoll

parad4 parad5 parad8

parad2

Syntolkning: fyra olika bilder där det målas och skrivs på en banderoll, bland annat regnbågsflaggan, “queer and here”, “same love”, “gay” och transsymbolen.

 

 

Lite annat pyssel blev det också, bland annat smycken

 

parad6         parad7

Syntolkning: en bild på en ask med bokstavspärlor och en annan bild på pysselbordet med bland annat olika pärlor och smyckestillverkning.

 

 

I lördags var vi ett stort gäng som gick med Liquid i paraden, så himla fint att det var så stor uppslutning! Så fin stämning och roligt att göra detta tillsammans med er tycker vi!

 

parad1

Syntolkning: Liquids logga på en banderoll med blå himmel i bakgrunden.

 

Lördagen avslutades på Arbis med Regnbågshäng med pintillverkning, uppträdanden och fina samtal.  Det var väldigt lyckat tyckte vi, och hoppas att det blir ett stående arrangemang på Arbis i samband med Regnbågsveckan.

 

Torsdagens aktivitet kommer vara sminkning, kanske är någon av er duktiga på olika typer av sminkning och vill visa oss andra? Vi kan även titta på tutorials för att lära oss hur man kan framhäva maskulinitet eller femininitet med hjälp av smink.

 

Denna veckan är det också dags för terminens första transgrupp (start 18.30). El är tyvärr sjuk men Jocke/Camilla kommer vara på plats. Det finns möjlighet att pyssla, snacka eller göra vad ni känner för.

 

Hoppas vi ses imorgon!